Jouna Nousiainen
Johdanto
Islam on näkyvillä katukuvassa tämän päivän Suomessa yhä enemmän. Evankeliumia esillä pitävä kristitty voi moniarvoistuvassa maailmassa kohdata yhtä hyvin ateistin, New Agen harjoittajan kuin musliminkin. Tämän tekstin tarkoituksena on antaa eväitä keskusteluihin muslimien kanssa. On hyvä pitää mielessä, että apologetiikan tai uskonpuolustuksen tarkoitus ei ole aseistaa kristittyjä lyömään totuudella, vaan Pietarin sanoin meidän tulisi aina olla valmiita vastaamaan meille esitettyihin kysymyksiin.
1. Pietari 3:13-15
Kuka voi teitä vahingoittaa, jos teillä on intoa hyvään? Mutta vaikka joutuisittekin kärsimään vanhurskauden tähden, olette autuaita. Älkää pelätkö, mitä he pelkäävät, älkääkä säikkykö, vaan pyhittäkää Herra Kristus sydämessänne ja olkaa aina valmiit vastaamaan1 kaikille, jotka kysyvät teiltä, mihin toivonne perustuu.
Apologetiikan tarkoitus on vahvistaa kristittyjä, joilla on intoa tehdä hyvää lähimmäisille ja antaa työkaluja heidän tavoittamiseen. Apologetiikan täytyy tässä ajassa tarjota vastauksia myös kysymyksiin, jotka nousevat islamista. Tässä artikkelissa tarkastellaan islamin näkemystä Koraanista ja Raamatusta. Islamilaisesta näkökulmasta puhuttaessa käytän sanoja ”Jumala” ja ”Allah” synonyymeinä.
Raamatun ja Koraanin synty
Vanha ja uusi testamentti
Kristillinen Raamattu koostuu kahdesta osasta Vanha testamentti (VT) ja Uusi testamentti (UT). Vanha testamentti, josta juutalaiset käyttävät nimitystä Heprealainen Raamattu, on kirjoitettu kymmenien kirjoittajien toimesta. VT:n sanoman keskiössä on viisi Mooseksen kirjaa, joita kutsutaan myös Pentateukiksi tai Tooraksi. Perinteisen näkemyksen mukaan Mooses kirjoitti Tooran 1400-luvulla eKr.2 Viimeisen muotonsa VT sai viimeistään 500-300 eKr.
2. Tim. 3:16
Koko Raamattu on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, ja se on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi vanhurskaudessa..
Kristityille Raamattu on Jumalan inspiroima. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka kirjoittajien oma tyyli ja kielitaito näkyy Raamatun teksteissä, Jumala on silti niiden takana. Raamattu sisältää lukuisia kirjallisuuslajeja historiallisesta kerronnasta runouteen. Uusi Testamentti on kristityille inspiroitua Jumalan sanaa, kuten VT:kin. Sen sanoman keskiössä on neljä evankeliumia, jotka perustuvat silminnäkijäkertomuksiin Jeesuksesta. Evankeliumit on puolestaan kirjoitettu vuosien 60 ja 90 jKr. välillä, ja koko UT 100-luvun alkuun mennessä.3
Koraani
Islamilaisen näkemyksen mukaan Koraani (kirjaimellisesti ”resitointi” tai ”lukeminen”) paljastettiin profeetta Muhammedille vuosien 610 ja 632 välillä jKr.4 Koraani kieltää, että se sisältäisi Muhammedin tai muiden ihmisten omia ajatuksia, sen sijaan se väittää ilmestyksen tulleen sen lopullisessa arabiankielisessä muodossa Jumalalta.5
Yunus 10:37-38
Ja tätä Koraania ei olisi yksikään muu kyennyt aikaansaamaan paitsi Jumala. Se on vahvistus sille, mikä ilmaistiin jo sitä ennen, ja kirjoituksen selitys, joka totisesti on kaikkien maailmojen Herralta saatu. Väittävätkö he, että hän (Muhammed) on sepittänyt sen? Sano silloin: »Tuokaa sitten suura, joka on tämän kaltainen, ja huutakaa avuksenne ketä voitte Jumalan asemesta, jos olette oikeassa.»
Koraanin sisäisen todistuksen mukaan jo ennen Muhammedin kuolemaa sen sanoma esiintyi kirjallisessa muodossa, vaikkakin se koottiin yhteen kirjoitettuun dokumenttiin vasta profeetan kuoleman jälkeen.6 Sen 114 lukua eli suuraa on järjestetty pisimmistä lyhimpään. 7Tästä syystä se ei noudata kronologiaa. Luonteeltaan Koraani on siis erilainen Raamattuun verrattuna.
Tarkkaavainen lukija saattaa huomata, että osa Koraanin materiaalista on hyvin samankaltaista kuin sitä edeltäneet gnostilaiset tekstit. Tunnettu esimerkki löytyy jakeesta 5:110, jossa kuvataan, kuinka Jeesus teki savesta linnun ja puhalsi sen eloon. Tämä sama kertomus löytyy Tuomaan lapsuusevankeliumista jakeista 2:3-5. Tämä apokryfinen harhaopilliseksi tuomittu teksti on nykytutkimuksessa ajoitettu 2. vuosisadan loppupuoliskolle.8 Tämän tekstin tarkoitus ei kuitenkaan ole keskittyä lähdekritiikkiin, vaan verrata Raamatun ja Koraanin sisäistä ilmoitusta toisiinsa.
Islamilainen dilemma
Islamilainen dilemma (eng. Islamic dilemma) on kristittyjen uskonpuolustajien esittämä ongelma koskien Koraanin ja Raamatun suhdetta toisiinsa. Koraani puhuu myös Raamatun tapahtumista ja henkilöistä ja pitää mm. Abrahamia, Moosesta ja Jeesusta islamilaisina profeettoina. Se puhuu myös suoraan aiemmasta kirjoitetusta ilmoituksesta eli Vanhasta ja Uudesta testamentista.
Al-Imran 3:2-3
Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala, iäti elävä, kaikki ylläpitävä. Hän on ylhäältä antanut sinulle, Muhammed, Pyhä kirjan, joka on totuus, vahvistaakseen mitä on ollut ennen sitä; aikaisemmin Hän on lähettänyt Lain ja Evankeliumin…
Koraanin mukaan Allah on aikaisemmin ilmoittanut Tooran ja Injilin (arab. l-tawrāta wal-injīla), eli Lain ja Evankeliumin. Koraanissa Toora viittaa pyhään lakikirjaan jonka Jumala antoi Moosekselle.9 Vastaavasti Evankeliumi oli pyhä kirja, joka annettiin Jeesukselle.10 Eli Mooseksen laki ja evankeliumi on Koraanin mukaan lähtöisin Allahista.
Argumentti
Kristityt uskonpuolustajat esittävät seuraavan argumentin perustuen mm. tässä artikkelissa esitettyjen Koraanin jakeiden perusteella. Koraani siis vahvistaa evankeliumin inspiraation ja säilymisen. Uuden testamentin ytimessä on Jeesuksen jumaluus, ristinkuolema11 ja ylösnousemus, mutta Koraanin mukaan Jeesus ei ollut jumala, eikä hän kuollut ristillä.12
Jos Koraani vahvistaa Injilin (Evankeliumit), syntyy ristiriita:
1. Evankeliumi on Jumalan sanaa, mutta Islam on sen kanssa ristiriidassa, joten Islam on väärässä.
2. Jos Injil on korruptoitunut, Islam on väärässä, koska Koraani vahvistaa evankeliumin auktoriteetin.13
Kummassakaan tapauksessa islam ei voi olla oikeassa.
Perustelut
Nyt katson muutamaa kohtaa, jossa Koraani viittaa Raamattuun kirjoitettuna tekstinä. Koraanin mukaan juutalaisten ja kristittyjen tulisi käyttä heidän omia kirjojaan oppaina mm. jakeissa 5:44 ja 5:47.
Al-Ma’idah 5:44
Olemmehan totisesti ylhäältä lähettänyt Tooran, jossa on johdatus ja valkeus. Senhän mukaan juutalaisia tuomitsivat profeetat – jotka kuuluivat muslimeihin14 – sekä opettajat ja kirjanoppineet, koska heidät oli määrätty pitämään huolta Jumalan kirjasta, jonka (eläviä) todistajia he olivat…Al-Ma’idah 5:47
Ja evankeliumin seuraajien piti tuomita sen mukaisesti, kuin Jumala oli siinä ilmoittanut; mutta kuka ikinä ei tuominnut Jumalan ilmoituksen mukaisesti, kuuluu väärintekijöihin.
Koraani puhuu näissä ja monissa muissa kohdissa positiiviseen sävyyn niin juutalaisten, kuin kristittyjenkin kirjoitetusta ilmoituksesta. Se myös kertoo siitä, että Allah pitää huolen näistä kirjoituksista.
Al-Ma’idah 5:48
Näin Me olemme ilmaissut sinulle (Muhammed) Totuuden kirjan varmentaaksemme edeltäkäyneet kirjoitukset ja säilyttääksemme niiden tarkkuuden; arvostele siis niitä Jumalan ilmoituksen mukaisesti, äläkä seuraa sellaisten alhaisia vaistoja, jotka luopuvat sinulle ilmaistusta totuudesta…Ar-Rahman 10:94
Jos sinä epäilet sitä, minkä olemme sinulle ylhäältä lähettänyt, niin kysy niiltä, jotka ennen sinua lukivat Kirjaa. Totuus tuli sinulle Herraltasi; sentähden älä kuulu niihin, jotka kiistelevät.
Lisäksi Koraanin mukaan Jumalan sanat ovat täydellisiä ja muuttamattomia. Toora ja Injil ovat tarkkoja Jumalan sanoja, joiten säilyttämisestä Allah pitää huolen.
Al-An’am 6:115
Herrasi sanat ovat täydellisiä totuudessa ja oikeudessa; kukaan ei voi Hänen sanojaan muuttaa. Hän on kaikkikuuleva, kaikkitietävä.Yunus 10:63-64
Jotka uskovat Jumalaan ja harjoittavat hartautta, heille kuuluvat ilon sanomat tämän maailman elämässä ja tulevassa. Jumalan sanoja ei voida muuttaa. Tämä on heidän voitonriemunsa.
Onko Evankeliumi korruptoitunut?
Muslimien yleinen vasta-argumentti tähän dilemmaan on se, että meillä ei ole enää saatavilla ”oikeaa” Injiliä siitä huolimatta, että Koraanin mukaan Allahin sanat ovat muuttumattomia.
Koraanin muotoutuessa 600-luvulla koko Vanha testamentti ja Uusi testamentti oli jo saavuttanut lopullisen muotonsa. Martti Nissinen, joka edustaa sekulaaria raamattututkimusta kirjoittaa, että Toora sai lopullisen muotonsa viimeistään 200-luvulla eKr. ja koko VT:n kaanon vahvistettiin 100 jKr.15 Kokonaisuudessaan Uuden testamentin kaanon esitettiin ensimmäistä kertaa vuonna 367 jKr. kirkkoisä Athanasioksen pääsiäiskirjeessä.16 Kuitenkin kuten yllä jo todettiin evankeliumit on kirjoitettu 100-luvun alkuun mennessä, kuten muukin Uusi testamentti.
Koraanin astuessa näyttämölle heprealainen kuin kristillinen Raamattukin ovat olleet laajalti käytössä muodossa, jonka me tänään tunnemme. Tekstikritiikiksi kutsuttu raamattututkimuksen osa-alue pyrkii vertaamaan eri käsikirjoituksissa esiintyviä lukutapoja toisiinsa näin selvittäen alkuperäisen lukutavan.17 Sekulaari UT:n tutkija Kari Kuula toteaa tekstin luotettavuudesta seuraavaa:
Lukutapojen erot ovat enimmäkseen erittäin pieniä. Tutkijat ovat päässeet varsin suureen yksimielisyyteen Uuden testamentin alkuperäisestä lukutavasta, joskin joissain yksityiskohdissa erilaiset tulkinnat ovat mahdollisia. Tekstikriittisillä ratkaisuilla ei ole merkitystä minkään teologisen opin tulkinnan kannalta.18
Voimme siis todentaa, että Evankeliumi, johon Koraani viittaa on se joka meillä on nyt luettavissa Matteuksessa, Markuksessa, Luukkaassa ja Johanneksessa. Dilemmaa kohdistuu siis edelleen Islamiin.
- Kr. Apologia ↩︎
- https://www.britannica.com/biography/Moses-Hebrew-prophet ↩︎
- https://www.britannica.com/biography/Jesus/The-Jewish-religion-in-the-1st-century ↩︎
- Saeed 2008, 26. ↩︎
- Ibid. 29. ↩︎
- Ibid. 30. ↩︎
- Ibid. 38-39. ↩︎
- Cousland, 2018, 7. ↩︎
- https://corpus.quran.com/concept.jsp?id=torah ↩︎
- https://corpus.quran.com/concept.jsp?id=injeel ↩︎
- Jeesuksen kuolema ristillä on antiikin historian parhaiten todistettuja tapahtumia. Siitä puhuvat UT:n lisäksi mm. historioitsijat Tacitus ja Josefus. ↩︎
- Suurat 5:72 ja 4:157 ↩︎
- https://islamicdilemma.com/ ↩︎
- Kirjaimellisesti ”Ne jotka ovat alistuneet Allahille”. ↩︎
- Nissinen 2008, 26. ↩︎
- Kuula 2008, 184. ↩︎
- Ibid. 186. ↩︎
- Ibid. 187. ↩︎
Kirjallisuutta
Cousland J.R.C
2018 Holy Terror: Jesus in the Infancy Gospel of Thomas.
Kuula, Kari
2008 ”Uusi testamentti”, teoksessa Johdatus Raamattuun (2. uudistettu painos). Helsinki: Kirjapaja. 179-299.
Nissinen, Martti
2008 ”Vanha testamentti”, teoksessa Johdatus Raamattuun (2. uudistettu painos). Helsinki: Kirjapaja. 19-176.
Saeed Abdullah
2008 The Qur’an: An introduction. New York: Routledge
Raamattu: Raamattu kansalle käännös
Koraani https://quran.com/